Бази персональних даних

1 січня 2011 року набув чинності Закон України "Про захист персональних даних", який орієнтований на адаптацію українського законодавства до міжнародних норм. Закон України "Про захист персональних даних" покликаний захищати такі глобальні права людини, як інформація, що безпосередньо стосується його особисто, його кар'єри, сім'ї, здоров'я і тому подібне. При цьому, вищезгаданий закон створив немало " клопоту" підприємствам, які так чи інакше володіють базами персональних даних.  

Передусім, цей припис закону для усіх компаній, організацій усіх форм власності проводити державну реєстрацію баз персональних даних, за винятком тих баз даних, які створюються для особистих цілей фізичними особами, журналістами, у зв'язку з їх професійною діяльністю, і представниками творчих професій для творчої діяльності, відповідно.

Відповідно до ст. 2 Закони України "Про захист персональних даних", персональні дані - це відомості або сукупність відомостей про фізичну особу, яка може бути ідентифікована або може бути коректно ідентифіковано. Зокрема, до персональних даних відноситься певний набір інформації(наприклад такий, як паспортні дані, відомості про реєстрацію, фактичне місце проживання, інформація про пільги, освіту, телефонні номери), яка дає можливість ідентифікувати фізичну особу - суб'єкта персональних даних.

Базами персональних даних вважається

наявність на підприємстві картотек, архівів, де містяться дані про співробітників організації або про клієнтів, так само базами персональних даних є впорядковані склепіння персональних даних в електронній формі.

З 1 липня 2011 року суб'єкти господарської діяльності зобов'язані реєструвати бази персональних даних.

Для усвідомлення важливості для підприємців вимог Закону України "Про захист персональних даних" слід звернути особливу увагу на відповідальність за порушення законодавства про захист персональних даних, передбачену змінами(Закон України від 02.06.2011 № 3454) до Адміністративного і Кримінального кодексу України, а саме:

Адміністративна відповідальність :

ухилення від державної реєстрації бази персональних даних, карається штрафом на громадян в розмірі від 300 до 500 н.м.д.г. і на посадовців, ГРОМАДЯН-СПД - від 500 до 1000 н.м.д.г.(ст. 188-39 Кодексу України про адміністративні правопорушення, в редакції від 01.01.2012 року), тобто від 5100 до 17000 грн;

Кримінальна відповідальність :

за незаконний збір, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про особу або незаконну зміну такої інформації, після 01.01.2012 р. штраф від 500 до 1000 н.м.д.г., або виправні роботи на строк до двох років, або арешт на строк до шести місяців, або обмеження свободи на строк до трьох років.

Вищезгадані санкції застосовуватимуться після 1 січня 2012 року, саме тому власникам баз персональних даних слід потурбуватися про виконання вимог законодавства про захист персональних даних вже сьогодні, оскільки ризиком для підприємств можуть бути не лише перевірки контролюючого органу, так і можливі судові позови громадян, права яких були порушені шляхом незаконного використання або зберігання їх персональних даних.

Звертаємо вашу увагу на те, що наказом Служби з питань захисту персональних даних від 28.09.2011 року № 61 затверджений План перевірок підприємств.

Якщо Вам необхідно зареєструвати базу персональних даних, розробити пакет необхідних документів для реєстрації такої бази, а так само документів по захисту персональних даних на підприємстві, отримати кваліфіковану консультацію, - телефонуйте, адвокати та юристи Адвокатської групи України нададуть вам всі необхідні юридичні послуги з питання реєстрації баз персональних даних.

Вартість реєстрації бази персональних даних 1000 грн, кожна наступна база даних реєструється за вартістю 500 грн.

Новини компанії
04 Квітня 2013
У Верховній Раді Ураїни зареєстровано проект Закону "Про внесення змін до податкогово кодексу України" від 01.04.2013 N 2672, яким пропонується встановити екологічний податок за розміщення твердих відходів. Податок, що справлятиметься за розміщення твердих побутових відходів...
Детальніше
21 Травня 2007
21-24 травня 2007 Арбітражним інститутом при Торговій палаті м. Стокгольма було проведено тренінг на тему Міжнародний комерційний арбітраж: право і практика. Даний практичний семінар був проведений Арбітражним інститутом при Торговій палаті м. Стокгольма для юристів та адвокатів з Росії та...
Детальніше
Консультації

Яка цивільно-правова відповідальність керівника відокремленого структурного підрозділу юридичної особи - філії, за збитки, завдані юридичній особі внаслідок привласнення чи розтрати майна юридичної особи, скоєних керівником філії?

Детальніше

Нещодавно на підприємстві, де я працюю, через фінансові проблеми почалося скорочення штату працівників. Керівництво стверджує, що не може скоротити лише вагітних жінок і жінок, у яких діти менше 3 років. Невже це правда і я, скоріше за все, підпаду під це скорочення? Я одна виховую сина десяти років і мій заробіток — це єдиний дохід, який має наша сім'я.

Детальніше
Проекти
Клієнт:
ДП "Міжнародний аеропорт "Бориспіль"- ВАТ "Авіокомпания "Авіалінії УКраїни" 17 травня 2011 року нашими адвокатами було підготовлено та подано позов до Господарського суду Київської області з метою захисту порушеного права Державного підприємства “Міжнародний аеропорт “Бориспіль” внаслідок незаконних дій Відкритого акціонерного товариства...
Детальніше
Клієнт:
ТОВ "Житлобуд" 15 ноября 2006 года Адвокатська група Украіни уклала довгострокову угоду з однією з провідних будівельних компаній Украіни Товариством з обмеженою відповідальністю "Житлобуд" про надання юридичних послуг.
Детальніше