Бази персональних даних

1 січня 2011 року набув чинності Закон України "Про захист персональних даних", який орієнтований на адаптацію українського законодавства до міжнародних норм. Закон України "Про захист персональних даних" покликаний захищати такі глобальні права людини, як інформація, що безпосередньо стосується його особисто, його кар'єри, сім'ї, здоров'я і тому подібне. При цьому, вищезгаданий закон створив немало " клопоту" підприємствам, які так чи інакше володіють базами персональних даних.  

Передусім, цей припис закону для усіх компаній, організацій усіх форм власності проводити державну реєстрацію баз персональних даних, за винятком тих баз даних, які створюються для особистих цілей фізичними особами, журналістами, у зв'язку з їх професійною діяльністю, і представниками творчих професій для творчої діяльності, відповідно.

Відповідно до ст. 2 Закони України "Про захист персональних даних", персональні дані - це відомості або сукупність відомостей про фізичну особу, яка може бути ідентифікована або може бути коректно ідентифіковано. Зокрема, до персональних даних відноситься певний набір інформації(наприклад такий, як паспортні дані, відомості про реєстрацію, фактичне місце проживання, інформація про пільги, освіту, телефонні номери), яка дає можливість ідентифікувати фізичну особу - суб'єкта персональних даних.

Базами персональних даних вважається

наявність на підприємстві картотек, архівів, де містяться дані про співробітників організації або про клієнтів, так само базами персональних даних є впорядковані склепіння персональних даних в електронній формі.

З 1 липня 2011 року суб'єкти господарської діяльності зобов'язані реєструвати бази персональних даних.

Для усвідомлення важливості для підприємців вимог Закону України "Про захист персональних даних" слід звернути особливу увагу на відповідальність за порушення законодавства про захист персональних даних, передбачену змінами(Закон України від 02.06.2011 № 3454) до Адміністративного і Кримінального кодексу України, а саме:

Адміністративна відповідальність :

ухилення від державної реєстрації бази персональних даних, карається штрафом на громадян в розмірі від 300 до 500 н.м.д.г. і на посадовців, ГРОМАДЯН-СПД - від 500 до 1000 н.м.д.г.(ст. 188-39 Кодексу України про адміністративні правопорушення, в редакції від 01.01.2012 року), тобто від 5100 до 17000 грн;

Кримінальна відповідальність :

за незаконний збір, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про особу або незаконну зміну такої інформації, після 01.01.2012 р. штраф від 500 до 1000 н.м.д.г., або виправні роботи на строк до двох років, або арешт на строк до шести місяців, або обмеження свободи на строк до трьох років.

Вищезгадані санкції застосовуватимуться після 1 січня 2012 року, саме тому власникам баз персональних даних слід потурбуватися про виконання вимог законодавства про захист персональних даних вже сьогодні, оскільки ризиком для підприємств можуть бути не лише перевірки контролюючого органу, так і можливі судові позови громадян, права яких були порушені шляхом незаконного використання або зберігання їх персональних даних.

Звертаємо вашу увагу на те, що наказом Служби з питань захисту персональних даних від 28.09.2011 року № 61 затверджений План перевірок підприємств.

Якщо Вам необхідно зареєструвати базу персональних даних, розробити пакет необхідних документів для реєстрації такої бази, а так само документів по захисту персональних даних на підприємстві, отримати кваліфіковану консультацію, - телефонуйте, адвокати та юристи Адвокатської групи України нададуть вам всі необхідні юридичні послуги з питання реєстрації баз персональних даних.

Вартість реєстрації бази персональних даних 1000 грн, кожна наступна база даних реєструється за вартістю 500 грн.

Новини компанії
17 Січня 2014
Через рік після набрання чинності Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (у редакції Закону України від 22.12.2011 № 4212- VI) , Вищий господарський суд України опублікував зміни і доповнення до Інформаційного листа Вищого господарського суду...
Детальніше
04 Квітня 2013
У Верховній Раді Ураїни зареєстровано проект Закону "Про внесення змін до податкогово кодексу України" від 01.04.2013 N 2672, яким пропонується встановити екологічний податок за розміщення твердих відходів. Податок, що справлятиметься за розміщення твердих побутових відходів...
Детальніше
Консультації

Останнім часом ідеї благодійництва і меценатства набули великої популярності. Ми з друзями теж вирішили долучитися до цієї справи і зараз працюємо на установчими документами благодійної організації, що буде створена у формі благодійного фонду і матиме назву “Земляки”. Виникло питання — як коректно сформулювати найменування благодійної організації щоб воно не суперечило вимогам чинного законодавства України?

Детальніше

Що означає всеукраїнський статус громадського об'єднання. Яким чином він набувається і як його можна підтвердити?

Детальніше
Проекти
Клієнт:
Державне підприємство "Міжнародний аеропорт "Бориспіль" Адвокатська група України в 2010 році вступила в справу про банкрутство ТОВ «Українсько-Середземноморські авіалінії» на стороні кредитора Державного підприємства «Міжнародний аеропорт «Бориспіль». Участь у справі про банкрутство нами було розпочато вже після...
Детальніше
Клієнт:
ДП "Міжнародний аеропорт "Бориспіль"- ВАТ "Авіокомпания "Авіалінії УКраїни" 17 травня 2011 року нашими адвокатами було підготовлено та подано позов до Господарського суду Київської області з метою захисту порушеного права Державного підприємства “Міжнародний аеропорт “Бориспіль” внаслідок незаконних дій Відкритого акціонерного товариства...
Детальніше