Ліквідація підприємства за рішенням власника

Добровільна ліквідація підприємства.

 Так звана добровільна ліквідація юридичної особи, передбачає припинення її прав та обов'язків (без подальшого правонаступництва) у зв'язку із прийняттям відповідного рішення засновників (учасників) або уповноваженого ними органу. Основними причинами такого виду ліквідації зачасту є закінченням терміну, на який утворювалася юридична особа, досягнення мети діяльності підприємства, або ж у зв'язку із його нерентабельністю та неприбутковістю.

Етапи добровільної ліквідації:

Прийняття на загальних зборах учасників юридичної особи відповідного рішення, що фіксується у протоколі (звертаємо увагу на те, що відповідно до ст. 59 ЗУ “Про Господарські товариства” рішення про ліквідацію Товариства з обмеженою відповідальністю приймається простою більшістю голосів, що стосується Акціонерних товариств, то ЗУ “Про акціонерні товариства” встановлює передбачено, що рішення про ліквідацію акціонерного товариства ухвалюється більш як 3/4 голосів з числа зареєстрованих на зборах). Цим же протоколом може фіксуватися обрання ліквідаційної комісії та особа, яку обрано ліквідатором.

  • до органу державної реєстрації представникам підприємства, що ліквідується у такий спосіб необхідно надати: оригінал або нотаріально засвідчену копію рішення, про яке йдеться вище, після чого державний реєстратор зобов'язаний повідомити при відповідне рішення учасників юридичної особи органи податкової служби, пенсійного фонду та органи статистики. Разом із тим, орган державної реєстрації публікує рішення про ліквідацію підприємства у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації, в оголошенні про ліквідацію обов'язково зазначається строк пред'явлення вимог кредиторами, який не може бути меншим ніж два місяці та не більшим трьох місяців з дня відповідної публікації.
  • Наступним кроком у цій процедурі є звернення до органу податкової служби за пенсійного фонду, у яких підприємство, що ліквідується перебуває на обліку із заявою про проведення позапланової перевірки у зв'язку із його ліквідацією. За результатами перевірок зазначені органи видають довідку про відсутність заборгованості юридичної особи перед бюджетом, а у разі наявності заборгованості, підприємство зобов'язане буде виконати наявні грошові зобов'язання.
  • Іще одним кропітким кроком у процедурі ліквідації є передача документів довгострокового зберігання юридичної особи до архівної установи, після прийняття яких архівний відділ державної адміністрації за місцем реєстрації юрособи повинен буде видати довідку про прийняття відповідних документів підприємства на зберігання.
  • Завершальним етапом є надання органу державної реєстрації заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації припинення юридичної особи у звязку з ліквідацією, отримані в органах податкової служби та пенсійного фонду довідки про відсутність заборгованості перед держбюджетом та довідку архіву.

У відповідності до ч. 2 ст. 104 Цивільного кодексу України юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

На сьогоднішній день не кожне підприємство, зазнавши поразки при веденні своєї підприємницької діяльності знаходить можливість реорганізації такої юридичної особи шляхом приєднання, поділу, перетворення або злиття, не завжди існує й можливість віднайти фінансування для подальшого існування підприємства у первинному вигляді, саме тому деякі підприємства так чи інакше обирають добровільну ліквідацію.

Фахівцями Адвокатської групи України буде надано компетентну та повну інформацію та кваліфіковану допомогу у застосування даного виду ліквідації та її реалізації стосовно суб'єкта підприємництва.

Новини компанії
05 Червня 2013
  5 червня цього року у Верховній Раді України було зареєстровано законопроект про повторні вибори народних депутатів України в одномандатних виборчих округах №№ 94, 132, 194, 197, 223.  
Детальніше
18 Квітня 2013
Українцям доведеться сплачувати новий податок на нерухоме майно, який вступив в силу з 1 січня 2013 року. Відтепер власникам нерухомості, в залежності від розміру житлової площі будуть застосовуватись наступні ставки податку: 
Детальніше
Консультації

Який порядок зміни КВЕД 2005 на новий КВЕД 2010 для юридичних осіб?

Детальніше

У наш час стало дуже популярно купувати речі в інтернет-магазинах. От і я придбала собі через сайт одного із інтернет-магазинів тепле зимове пальто, а коли отримала його, зрозуміла, що воно не відповідає опису та й затісне на мене. Чи можу я відіслати придбане мною пальто і повернути собі заплачені за нього гроші?

Детальніше
Проекти
Клієнт:
ТОВ "Єдина торгова система-Київ" Наші адвоката успішно представили інтереси ТОВ "Єдина Торгова Система - Київ" у господарському суді Луганської області в суперечці з Підприємством з 100% Іноземними Інвестиціями " ІнтерГазСінтез " про визнання недійсним договору купівлі -продажу. Так , Позивач ПІІ " ІнтерГазСінтез " звернулося...
Детальніше
Клієнт:
Державне підприємство Міжнародній аеропорт "Бориспіль" Адвокатська група України виграла тендер на надання юридичних послуг Державному підприємству "Міжнародний аеропорт "Бориспіль" у 2009 році.
Детальніше