Сімейне право

Шлюбний договір.

Все більше пар які планують одружитися або вже перебувають у шлюбі намагаються більш детально врегулювати власні майнові відносини, в тому числі й при можливому розірванні шлюбу, шляхом укладення шлюбного договору.

Чинним законодавством передбачено, що шлюбний договір може бути укладено особами, які подали заяву про реєстрацію шлюбу, а також подружжям.

Шлюбним договором регулюються виключно майнові відносини між подружжям, визначаються їхні майнові права та обов'язки, в тому числі порядок користування житлом, яке на час укладення шлюбу належить другому з подружжя, наприклад подружжя може домовитися про звільнення житлового приміщення тим з подружжя, хто вселився в нього, в разі розірвання шлюбу, з виплатою грошової компенсації або без неї. Також, шлюбним договором можуть бути визначені майнові права та обов'язки подружжя як батьків, в тому числі визначено розмір коштів на утримання дитини, що мають сплачуватися у випадку розлучення. Досить важливим є те, що у шлюбному договорі може бути встановлена чинність договору або окремих його умов і після припинення шлюбу.

Однак, шлюбний договір не може регулювати особисті відносини подружжя, а також особисті відносини між ними та дітьми. Шлюбний договір не може зменшувати обсягу прав дитини, а також ставити одного з подружжя у надзвичайно невигідне матеріальне становище.

За шлюбним договором не може передаватися у власність одному з подружжя нерухоме майно та інше майно, право на яке підлягає державній реєстрації.

Шлюбний договір укладається у письмовій формі і нотаріально посвідчується.

З урахуванням того, що шлюбний договір чітко регулює майнові відносини між подружжям, наявність такого договору значно спростить розподіл майна між подружжям у випадку можливого розлучення, а тому при складання такого договору слід скористатися правовою допомогою досвідченого адвоката, який врахує у договорі всі побажання клієнта та зведе до мінімуму незручності при розподілі майна або при призначенні виплат на утримання дитини у випадку можливого розлучення.

Однак, мають місце випадки коли подальше перебування у шлюбі не можливе та постає питання про розірвання шлюбних відносин та пов'язані з цим розподіл майна подружжя, визначення місця проживання неповнолітньої дитини та встановлення аліментів на утримання неповнолітньої дитини.

Розлучення”, “поділ майна подружжя” “аліменти” навіть самі по собі дані терміни викликають стійке бажання позбутися проблем з ними пов'язаних, якнайшвидше закрити всі ці питання та продовжити рухатися далі.

Надійним помічником у таких досить неприємних питаннях є досвідчений адвокат, який не тільки надасть своєчасну, професійну допомогу та убезпечить клієнта від небажаного спілкування з колишньою половиною, а й, що найголовніше, гарантовано забезпечить нерозголошення делікатних подробиць сімейного життя подружжя.

Розірвання шлюбу.

Як процесуальна дія є першим та найпростішим етапом припинення сімейних відносин — за відсутності неповнолітніх дітей та за взаємною згодою подружжя свідоцтво про розірвання шлюбу можна отримати після спливу одного місяця після подачі відповідної заяви до органів РАЦС.

Більш складною є процедура розірвання шлюбу при наявності у подружжя неповнолітніх дітей або відсутності згоди на розірвання шлюбу в одного з подружжя. В таких випадках розірвання шлюбу відбувається за рішенням суду. Правильна підготовка адвокатом позову про розірвання шлюбу, грамотне обґрунтування неможливості подальшого спільного проживання однією сім'єю та представництво адвокатом інтересів позивача під час судового розгляду відповідної справи, як правило, призводить до якнайшвидшого винесення судом рішення про розірвання шлюбу.

Поділ майна між подружжям.

Дана процедура є досить тривалою та неприємною. За відсутності спору між подружжям щодо часток майна, що належить кожному з подружжя після розлучення, поділ такого майна між подружжям можна здійснити шляхом укладення договору про розподіл майна.

У випадку недосягнення подружжям згоди щодо майна набутого в шлюбі або за відсутності шлюбного договору спір про розподіл такого майна між подружжям вирішується судом.

В будь-якому випадку правова допомога досвідченого адвоката, є необхідною. Так, за відсутності спору при розподілі майна подружжя допомога адвоката полягає у складанні (або юридичному аналізі) договору про розподіл майна. При наявності спору при розподілі спільного майна подружжя адвокат підготує позов про розподіл майна,, забезпечить належне представництво інтересів клієнта під час судового розгляду судом відповідної судової справи, надасть допомогу при визначенні розміру належних кожному з подружжя часток та, за необхідності, забезпечить проведення експертизи щодо визначення вартості майна в тому числі й нерухомості, що є вкрай важливим особливо у випадку недопущення одним з подружжя іншого до відповідного приміщення (квартири).

Визначення місця проживання дітей.

Сімейним кодексом України встановлено, що у випадку коли мати та батько, які проживають окремо, не дійшли згоди щодо того, з ким із них буде проживати малолітня дитина, спір між ними може вирішуватися органом опіки та піклування або судом.

Під час вирішення спору щодо місця проживання малолітньої дитини беруться до уваги ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов'язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоров'я та інші обставини, що мають істотне значення.

Орган опіки та піклування або суд не можуть передати дитину для проживання з тим із батьків, хто не має самостійного доходу, зловживає спиртними напоями або наркотичними засобами, своєю аморальною поведінкою може зашкодити розвиткові дитини.

З урахуванням визначених законом обставин, які обов'язково мають враховуватися судом при визначенні місця проживання дитини. Грамотно складений адвокатом позов про визначення місця проживання дитини лише половина справи - досвідчений адвокат в повній мірі реалізуючи надані йому Законом України “Про адвокатуру та адвокатську діяльність” та процесуальним законодавством права щодо збирання доказів, в тому числі й шляхом призначення на підставі адвокатських запитів експертиз для встановлення обставин, що мають істотне значення для визначення місця проживання дитини, суттєво впливає на результат вирішення відповідного спору, що в більшості випадків призводить до досягнення бажаного для клієнта результату.

Аліменти.

Після розірвання шлюбу та визначення місця проживання неповнолітньої дитини з одним з батьків, як правило, постає питання щодо стягнення з батька або матері, які проживають окремо від дитини коштів на утримання дитини.

Як встановлено чинним законодавством України способи виконання батьками обов'язку утримувати дитину визначаються за домовленістю між ними. За домовленістю між батьками дитини той із них, хто проживає окремо від дитини, може брати участь у її утриманні в грошовій і (або) натуральній формі.

Однак, досить часто з певних причин батьки не можуть досягнути домовленості щодо форми та розміру участі в утриманні дитини, а тому такі спори вирішуються у содовому порядку.

За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі. При визначенні розміру аліментів суд враховує: 1) стан здоров'я та матеріальне становище дитини; 2) стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів; 3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; 4) інші обставини, що мають істотне значення. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, за винятком певних законодавчо визначених випадків.

Той з батьків, який не проживає разом з дитиною, зобов'язаний брати участь у додаткових витратах на дитину, що викликані особливими обставинами (розвитком здібностей дитини, її хворобою, каліцтвом тощо). Тобто, навіть при встановленні судом аліментів у певному розмірі на платника аліментів можуть бути покладено обов'язок нести додаткові матеріальні витрати на утримання дитини у разі виникнення відповідних особливих обставин.

Чинним законодавством передбачено обов'язок повнолітніх дітей утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги. Тобто, аліменти можуть бути стягнуто з дітей на утримання батьків. Також, діти крім сплати аліментів зобов'язані брати участь у додаткових витратах на батьків, викликаних тяжкою хворобою, інвалідністю або немічністю.

Сімейний адвокат наділений широким колом прав щодо збирання доказів, належним чином реалізуючи надані йому права, в залежності від поставленої клієнтом мети може зібрати достатньо доказів, що в результаті вплинуть на розмір та форму призначених аліментів, та в будь-якому випадку призведуть до досягнення найбільш сприятливого для клієнта результату.

Новини компанії
02 Липня 2014
З 1 липня 2014 року  набули зміни до Податкового кодексу України, внесені Законом України "Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні" в частині оподаткування доходів фізичних осіб (ПДФО). Так відповідно до внесених змін фактично...
Детальніше
17 Січня 2014
Через рік після набрання чинності Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (у редакції Закону України від 22.12.2011 № 4212- VI) , Вищий господарський суд України опублікував зміни і доповнення до Інформаційного листа Вищого господарського суду...
Детальніше
Консультації

Що означає всеукраїнський статус громадського об'єднання. Яким чином він набувається і як його можна підтвердити?

Детальніше

Живу в багатоквартирному будинку і просто потерпаю від шуму. Сусіди згори постійно роблять ремонт: сверлять, дрелять, б'ють стіни. У сусідів збоку син-підліток приводить додому компанії, вони вмикають голосну музику і шумлять. Як їх вгамувати, у мене малі онуки, яким потрібно спати в обід, та й сама я за станом здоров'я потребую тиші і спокою.

Детальніше
Проекти
Клієнт:
ДП "Міжнародний аеропорт "Бориспіль"- ВАТ "Авіокомпания "Авіалінії УКраїни" 17 травня 2011 року нашими адвокатами було підготовлено та подано позов до Господарського суду Київської області з метою захисту порушеного права Державного підприємства “Міжнародний аеропорт “Бориспіль” внаслідок незаконних дій Відкритого акціонерного товариства...
Детальніше
Клієнт:
ТОВ "Єдина торгова система-Киев" оскарження податкових повидомлень ДПІ Адвокатська група України представила інтереси ТОВ «ЄТС-Київ», під час оскарження в судовому порядку податкових повідомлень-рішень, винесених ДПІ у Дніпровському районі м.Києва, яким компанії було визначено грошове зобов’язання на загальну суму 5 450 761,00 грн. Податкові...
Детальніше